Bilorientering

1

 

Motorentusiast och kartnörd? Då är den anrika doldissporten bilorientering definitivt något för dig!

Sporten uppstod efter andra världskriget och brukar räknas som föregångaren till rally. I bilorientering, eller Bil-O, tävlar man i par. Medan föraren fokuserar på körningen håller kartläsaren koll på körordern med tillhörande kartor. Det gäller att hålla de på förhand fastställda idealtiderna och varken komma för sent eller för tidigt till tidskontrollerna. Dessutom måste man hitta de utplacerade orienteringskontrollerna för att inte bestraffas med svidande tidspålägg. I loppen, som går på allmänna och enskilda vägar, använder utövarna sina vanliga personbilar. Det som förenar entusiasterna är förkärleken till kartor.

– Helst använder vi gamla topografiska kartor i skalan 1:50 000. De är som konstverk. Allt är inritat: varenda stig och skogsbryn. De nyare datorproducerade kartorna är inte alls så detaljrika, säger Ingvar Hansson.

Han tävlar, tillsammans med föraren Bengt Lindblad, för Arlövs Motor Club, en av ett 50-tal klubbar i landet som har Bil-O på sitt program. Ingvar Hansson berättar att det krävs hård träning och ett fint lokalsinne för att bli en bra kartläsare. Utrustningen är också viktig. Eftersom merparten av tävlingarna körs under kvällar och nätter används ljusbord och ficklampa. Men också linjal, kompass och förstoringsglas. GPS och mobiltelefoner är däremot strikt förbjudna.

– Nuförtiden litar man blint på GPS:en, trots att den ibland kan visa fel. Vi har märkt att de ungdomar som börjar med bilorientering inte är vana vid att läsa vanliga kartor. De blir förbluffade över att allt verkligen finns med, säger Ingvar Hansson och ler.

I flera europeiska länder finns varianter av bilorientering. Men sporten är ändå allra störst i Sverige där mästerskapstävlingar hålls varje år.

– Jag tror det beror på vårt fantastiska och offentliga kartmaterial, säger Ingvar Hansson.

Vad är då det bästa med sporten?

– Samarbetet mellan föraren och kartläsaren. Det är kul att lösa problem ihop, säger Ingvar Hansson.

– Det är väldigt bra hjärngympa att hålla på med kartor, säger Bengt Lindblad.

Text: Johan Joelsson

Bilder: Jonatan Jacobson

 

2

 

3                4

 

6