Fiskodling på land

fiskodling1-1

 

På fritiden föder tradingchefen Fredrik Bodecker upp afrikanska abborrar utanför Sjöbo och skissar på en storskalig torskodling i ett nedlagt kostall. Möt företagaren som drömmer om ett miljövänligt fiskimperium.

– Jag är van vid att lukta fisk på möten i Wall Street-miljö.

Fredrik Bodecker sköljer av sina kletiga händer, rättar till sin skjortkrage och blickar ut över bassängerna som härbärgerar nio ton av den afrikanska matfisken tilapia. Det är här, i en militärgrön anläggning mitt ute på en åker i inlandskommunen Sjöbo, som Fredrik Bodecker, med företaget Ekofisk, har lagt den första pusselbiten i sitt planerade imperium – en mångfacetterad satsning som är tänkt att förse svenska folket med närproducerad fisk. Men hur kommer det sig att den 43-årige tvåbarnspappan, tradingchef på energijätten Dong i Köpenhamn, har valt att simma rakt ut i den hårt reglerade fiskodlingens grumliga vatten?

Sommaren 1974 stod en sexårig Fredrik Bodecker i fören på sin morfar Allan Jönssons bedagade fiskebåt som puttrade längs Ystads kustlinje. Han såg storögt på när Allan drog upp näten med sprattlande torskar. Vad Fredrik Bodecker inte visste då var att han drygt 35 år senare – om än på ett lite annorlunda sätt – skulle gå i sin morfars fotspår.

Efter att ha levt ett kringflackande liv i Sverige, Tyskland och Schweiz, där han arbetat med finansiell handel och kapitalförvaltning, började Fredrik Bodecker i mitten av 2000-talet längta efter något mer handfast. I tidningarna läste han om utfiskningen av torsken i Östersjön. De dystopiska artiklarna födde en vilja att ställa saker till rätta. I samma veva började han intressera sig för den norska laxodlingen, som årligen omsätter mångmiljardbelopp. Fredrik Bodecker låg sömnlös på nätterna och studerade rapporter om den lukrativa verksamheten. Han läste om övergödningen och genblandningen och slogs av tanken att allt borde kunna göras annorlunda. Utanför Ystad började han experimentera med landbaserad odling av torsk. Det gick inget vidare.

Finanskrisen 2008 slog hårt mot den forne börshajen Bodeckers business. Han sålde sin andel i kapitalförvaltningsbolaget och lade om kursen. Tillsammans med sin affärspartner Mats Bovide köpte han en nedlagd rödingodling och startade Ekofisk. Därefter designade han anläggningen som bygger på ett recirkulerande system där 95 procent av allt vatten renas biologiskt och återanvänds. Först tänkte Bodecker satsa på abborre, men eftersom det är en känslig art som växer långsamt föll valet istället på tilapia. Fisken – vars kött är vitt, fast, fettsnålt och proteinrikt – härstammar från Afrika och är en populär matfisk i Asien och Nordamerika. Idag levererar Ekofisk sin tilapia till ett tiotal svenska och danska grossister. Om allt går enligt planerna visar Ekofisk – som Bodecker och hans kompanjon investerat cirka två miljoner kronor i och som idag har två anställda – svarta siffror till hösten. 2013 ska bolaget producera 60 ton fisk och göra en vinst på en halv miljon kronor. Är det tänkt. Att sälja in den afrikanska doldisfisken har inte varit lätt. Men genom gerillamarknadsföring, nyfikna medier och draghjälp från sushikrögare har fler fått upp ögonen för abborrsläktingen. Att satsningen ligger rätt i tiden är Fredrik Bodecker övertygad om:

– Folk vill ha närproducerad och hållbar mat på tallriken.

Samtidigt som jordens befolkning ökar minskar de vilda fiskbestånden i haven. Vattenbruk – odling av fisk och skaldjur – är idag världens mest snabbväxande livsmedelssektor. Cirka varannan fisk som äts är odlad. I Sverige har vattenbruket länge fört en slumrande tillvaro. Men regeringen har skjutit till pengar för att stimulera en hållbar inhemsk produktion. Fredrik Bodecker tänker göra sitt yttersta för att gå i bräschen.

– Min vision är att skapa en helt ny livsmedelsindustri. Med erfarenheterna härifrån kan jag starta fler odlingar som bygger på den här tekniken, säger han.

Men hur gick det med torskdrömmarna? Fredrik Bodecker släppte aldrig tanken. Med ny kunskap, en miljon i eget kapital och toppmodern utrustning från USA håller han som bäst på att sparka igång en storskalig torskodling i ett gammalt kostall i Alnarp. Som en hommage till sin morfar har han döpt det nya bolaget till Allan J Akvakultur. Under sommaren ska befruktad rom hämtas från Östersjön och inom ett par år slaktas de första bassänguppfödda sjukilosbjässarna.

Hade din morfar blivit stolt om han hade sett dig idag?

– Nej, det tror jag inte. Han var skeptisk till det mesta, säger Fredrik Bodecker.

Text: Johan Joelsson

Bilder: Jonatan Jacobson

 

fiskodling3

 

fiskodling6

 

fiskodling4                fiskodling9

 

fiskodling7

 

fiskodling2

 

fiskodling5                fiskodling8