Gotlandsflaggan

flagga2

 

I en bok från 1350-talet hittade flaggsamlaren Rolf K Nilsson nyligen en bild av en uråldrig Gotlandsflagga. För att gräva vidare i mysteriet med den lila- och gulrandiga fanan har han nu startat föreningen Gotlandiaflaggan.

Den heraldiskt intresserade gotlänningen Rolf K Nilsson satt som så många gånger tidigare framför datorn och läste flaggrelaterade nyheter. Plötsligt fick han syn på en artikel som fångade hans intresse. Efter att ha läst texten gnuggade han sig i ögonen. Sedan greppade han telefonen och ringde sin historieintresserade vän Peter Fagerlund som utbrast: ”Det kan inte vara möjligt!” Det som fick de båda herrarna att gå i taket var en bild på en gotländsk flagga med åtta vågräta ränder i omväxlande guld och lila. Flaggan – och en kort text om ”kungariket” Gotland – som Rolf K Nilsson hade hittat på nätet fanns i en digitaliserad bok skriven på 1350-talet av en okänd författare och översatt till engelska 1912. Boken beskriver en resa över världen där både länder och flaggor beskrivs detaljerat. Att författaren skulle ha gjort resan på riktigt är ytterst tveksamt; berättaren skildrar inga personliga upplevelser överhuvudtaget. Men det som ändå skänker boken trovärdighet är att mycket historisk fakta stämmer.

– Det är väldigt vanligt att Gotland och Götaland blandas ihop. Men i den här boken beskrivs både Götaland och Gotland korrekt. Det, och mycket annan detaljkännedom, gör den trovärdig, säger Rolf K Nilsson.

Men upptäckten av den randiga medeltidsflaggan har rört upp känslorna på ön. En del kritiker anser att avsaknaden av kompletterande källor är en brist.

– Vi har inte den historiska expertkunskapen. Det enda vi säger är att vi har hittat en intressant flagga, säger Rolf K Nilsson.

För att försöka få fram mer information kring flaggan har Nilsson och Fagerlund varit i kontakt med en amerikansk forskare och startat föreningen Gotlandiaflaggan. Närmast planeras Gotlandiaflaggans dag med seminarier och diskussioner.

– Vi vill hålla flaggan borta från särintressen och separatistiska stollerier. Vi vill bara att den blir en symbol för Gotland, säger Rolf K Nilsson.

Text: Johan Joelsson

Bilder: Jonatan Jacobson

FAKTA

Boken – i vilken Rolf K Nilsson hittade den medeltida Gotlandsflaggan – bär, i engelsk översättning, den anspråksfulla titeln: ”Book of knowledge of all the kingdoms, lands, and lordhips that are in the world, and the arms and devices of each land and lordship, or of the kings and lords who possess them”. Boken finns att läsa digitalt på internet: http://archive.org/details/s2bookofknowledg29markuoft

 

flagga1

 

flagga3                flagga4