Gränsjägarna

Gränsjakt3

 

Christopher Gunson är oljeadvokat i Dubai. Rolf Palmberg är didaktiklektor i Vasa. En sak förenar dem: Fascinationen för obskyra gränser. Vi följde med Christopher Gunson på jakt efter den mystiska dubbelenklaven Nahwa i Förenade Arabemiraten.

Groparna i vägen får det att vibrera i den fyrhjulsdrivna jeepens kaross. Ett par getter betraktar vår bil uppifrån en platå. På båda sidor om den steniga vägen tornar bergsmassiv upp sig mot himlen. Det råder inte längre några tvivel. Vi har kört fel. Riktigt fel. Christopher Gunson stannar bilen vid en oas, tar fram kartan och placerar sina röda solglasögon på nästippen.

– Hm, jag har en teori, säger han efter en stund.

Vårt uppdrag är att hitta den lilla byn Nahwa. Det är inte på grund av dess sevärdheter som vi har kuskat runt i timmar på de eftersatta vägarna. Det är områdets märkliga geografiska status. Nahwa är nämligen något så besynnerligt som ett emiratiskt landområde inuti ett omanskt landområde, Madha, som i sin tur ligger insprängt på emiratiskt territorium. Nahwa är en slags dubbelenklav, eller counter enclave som det heter på fackspråk. Trots att vi har villat bort oss ordentligt är vi inte långt från vårt mål. Vi har kört från Dubai till Khor Fakkan i Förenade Arabemiraten och vidare på en mindre väg till omanska Madha. Området är så oansenligt att regeringen inte har brytt sig om att sätta upp några gränskontroller. Det enda som vittnar om att vi lämnat emiratiskt territorium är de omanska flaggorna. Christopher Gunson kör tillbaka till en korsning och svänger höger.

– Nu är vi på rätt väg. Tror jag, säger han.

Christopher Gunsons största hobby är kuriösa gränsområden. På fritiden kuskar den Dubaibaserade advokaten runt i Mellanöstern och uppsöker platser som det sällan skrivs om i guideböckerna.

– Jag gillar äventyr och har alltid fascinerats av gränser. Jag känner instinktivt för att korsa dem, bara för att undersöka om det ser annorlunda ut på den andra sidan, säger han.

Christopher Gunson är inte ensam om sitt intresse. Drygt 500 mil norrut bor Rolf Palmberg som till vardags arbetar som lektor i engelska språkets didaktik vid Åbo Akademis filial i Vasa. Hans gränsnyfikenhet väcktes redan i barndomen när han spenderade åtskilliga timmar med familjens kartböcker. När Rolf Palmberg som 12-åring flög över Europa för första gången blev han förundrad eftersom de röda gränsstrecken som han sett i kartböckerna inte fanns utritade i verkligheten. Där och då väcktes hans fäbless för gränser. Förrförra året gav han ut boken Gränsfeber som består av reseberättelser från fem europeiska expeditioner som han gjort tillsammans med en internationell gränsgrupp. Rolf Palmberg har specialiserat sig på så kallade trepunkter – områden där tre nationer möts. Hittills har han besökt 35 stycken. Precis som Christopher Gunson är Rolf Palmberg förtjust i jakten och det äventyrliga inslaget i resandet. Eller vad sägs om att stå öga mot öga med nervösa och kulsprutebeväpnade gränsvakter eller att illegalt traska omkring på burmesiskt territorium utan inresestämplar i passet? En annan drivkraft är samlandet.

– Vissa gillar frimärken. Jag samlar på gränser, säger Rolf Palmberg.

Tillbaka till jeepen i de omanska bergstrakterna. Christopher Gunson verkar vara övertygad om att vägen han valt är den rätta. Men vi tar inget för givet. Enligt Rolf Palmberg, som besökte Nahwa 2007, ska byn vara knivig att hitta. Men efter tio minuters körning kommer vi fram till en samling hus. På en skylt vid en skola står det ”Nahwa” och på husfasaderna hänger emiratiska flaggor. Vi är framme! Christopher Gunson parkerar bilen och går omkring en stund i den folktomma byn och tar bilder med sin digitalkamera. Uppdraget är slutfört och Christopher Gunson är nöjd. Men en viktig fråga kvarstår: Vad är egentligen historien bakom den pikanta gränssituationen i Nahwa/Madha?

Oman och Förenade Arabemiraten, som tidigare gick under samlingsnamnet Trucial States var mellan 1892 och 1968 brittiska protektorat. När britterna beslutade sig för att dra sig tillbaka från regionen var de måna om att minimera risken för framtida gränskonflikter. En styrka kallad The Trucial Oman Scouts utsågs för att hålla ordning i området, lista ut var gränserna gick och kartera. Deras metod var tidskrävande. Militärerna gav sig ut till alla orter och frågade vilket emirat byborna ville tillhöra. Av någon anledning ville befolkningen i Nahwa tillhöra emiratet Sharjah i Förenade Arabemiraten medan invånarna i Madha upplevde sig tillhöra Oman. Christopher Gunson menar att merparten av de märkliga och till synes ologiska enklaverna i regionen uppstod i samband med det brittiska karteringsarbetet.

– Jag tror dessutom att invånarna i en del byar sade sig tillhöra ett annat emirat eftersom de ogillade de styrande i sin egen region, säger han.

Vi kastar en sista blick på den ödsliga byn Nahwa och hoppar in i bilen. Efter några minuters körning är vi tillbaka i Oman och kort därpå befinner vi oss återigen i Förenade Arabemiraten.

– Genom den här hobbyn har jag lärt mig att gränser nästan aldrig är logiska, snarare resultat av politiska kompromisser. Men en sak har de gemensamt: De berättar alltid en historia, säger Christopher Gunson.

Text: Johan Joelsson

Bilder: Jonatan Jacobson

 

Gränsjakt2

 

Gränsjakt1

 

Gränsjakt4

 

Gränsjakt5

 

Gränsjakt7

 

Publicerades i Gränssnittet nr 2 2011:

IMG_1371