Hästkrematorium

hästkrematorium1

 

Sedan Roger Sandberg 2008 startade Sveriges första hästkrematorium har han tagit emot tusentals fyrbenta följeslagare i livets slutskede. Efter hästköttskandalen har intresset för företagets tjänster ökat markant.

Narkossköterskan Roger Sandberg drev under många år företaget Djurambulansen som mestadels transporterade sjuka hästar till Regiondjursjukhuset i Helsingborg. Under 2000-talet fick den skånske entreprenören allt oftare frågan från hästägare om möjligheten att kremera sina trotjänare.

– I Sverige är hästar sport- eller sällskapsdjur och många vill ge sina hästar ett värdigt avslut eftersom de är så betydelsefulla, säger Roger Sandberg.

För fem år sedan startade Roger Sandberg Hästkrematoriet Syd AB som tar hand om redan döda hästar och utför planerade eller akuta avlivningar. I den 760 grader varma ugnen kremeras årligen mellan 700 och 800 hästar, men företaget har också tagit sig an kor och vid ett tillfälle även en elefant på 2,7 ton. I kölvattnet av hästköttskandalen har företaget märkt av ett ökat intresse, bland annat genom en fyrdubblad aktivitet på hemsidan – från 1 500 till drygt 6 000 unika besökare per månad.

– Vetskapen om var hästen tar vägen är viktig för många hästägare. Några kunder har fått följa hela processen för att kunna känna sig trygga, säger Roger Sandberg.

I juli tas ytterligare en ugn i drift och målsättningen för Hästkrematoriet är att komma upp till 1 000 kremerade djur per år så att personalstyrkan på två heltidsanställda och en deltidare kan utökas.

Text och bilder: Jonatan Jacobson

 

hästkrematorium2