Kirunafotografen

Törmä1

 

Kjell Törmä har i två böcker dokumenterat Kiruna och dess invånare under den pågående stadsomvandlingen. Något han lär få fortsätta med så länge han lever.

Det knastrar under Kjell Törmäs kängor när han pulsar omkring i det ödsliga industriområdet i utkanten av Kiruna. Förutom en övergiven bensinmack, en utbränd minibuss och ett par ruffiga verkstadslokaler finns här ingenting. Ännu. Men om bara några år kommer den folktomma platsen – i folkmun kallad ”Uno X-korsningen” – att sjuda av liv.

”Gruvan ger och gruvan tar” lyder ett gammalt ordspråk. I Kirunas fall har talesättet blivit verklighet. För att den statliga koncernen LKAB ska kunna fortsätta sin verksamhet behöver en malmkropp som ligger inkilad under den nuvarande stadskärnan exploateras, med sprickbildning och ras som följd. Därför måste staden flyttas. Just den här gråmulna eftermiddagen känns det en aning surrealistiskt, men det är faktiskt precis här – på det vidsträckta industriområdet några kilometer öster om centrum – som det framtida Kiruna ska växa fram. Eftermiddagssolen bryter igenom en glipa i molntäcket och lyser för några sekunder upp platsens tomhet. Kjell Törmä greppar sin Nikonkamera och knäpper några bilder.

– Vi har en unik situation. Hela staden kommer att förändras inom en överskådlig tid. Det är oerhört viktigt att hela det här skeendet dokumenteras, säger Kjell Törmä.

När den Kirunabördige fotografen och frilansjournalisten 2009 fick nys om att Kiruna kommun och LKAB planerade en ettårig dokumentationssatsning om stadsomvandlingen förstod Kjell Törmä direkt att det här var projektet han letat efter ända sedan han som 16-åring köpte sin första kamera – en Minolta SRT 101 B – för sina surt förvärvade sommarjobbspengar. För att försäkra sig om att få uppdraget lade Kjell Törmä medvetet ett mycket lågt anbud. I juli 2009 tog han sina första stadsomvandlingsbilder. Ett år och 2 000 fotografier senare var projekttiden och finansieringen slut. Men eftersom stadsomvandlingen – som beräknas pågå under flera decennier – ännu bara var i sin linda såg Kjell Törmä inga andra alternativ än att fortsätta dokumentera den monstruösa processen. Hittills har han släppt två massiva volymer i fotobokserien ”Ögonblick i Kiruna” som behandlar staden och dess invånare mellan åren 2009 och 2012.

– Det här är ett drömprojekt som jag kommer att jobba med så länge jag lever.

Kjell Törmäs böcker – den första med en hushållstäckning i Kiruna på cirka 45 procent – är kraftfulla tidsdokument över en levande stad i förändring. Stilrena bilder av rivningar och stora byggprojekt varvas med närgångna fotografier av de människor som lever och verkar i Kiruna: deltagare i mjölkhävartävlingar, punkare, politiker, kärlekskranka ungdomar, samer och stamkunder i en nu nedlagd närbutik.

– Det är viktigt för mig att få in den mänskliga dimensionen. Jag tycker bäst om att fotografera människor i deras miljö, antingen i hemmet eller på jobbet, säger han.

Kjell Törmä har flera förebilder. Den störste – som han träffade under sin studietid i Stockholm – är dokumentärfotografen Sune Jonsson. Under sin tid som fältetnolog och fotograf på Västerbottens museum dokumenterade Jonsson människorna som levde och verkade på landsbygden, bland annat de män och kvinnor som under den stora utflyttningen på 1960-talet lämnade Västerbottens inland. En annan av Kjell Törmäs fotografiska förebilder är Borg Mesch som dokumenterade Kirunas födelse och framväxt i början av 1900-talet.

– Rent tekniskt är hans bilder otroligt välgjorda, speciellt gruppbilderna är fantastiska. Jag vet hur svårt det är att ställa upp 50 människor för att ta en bild, säger Kjell Törmä.

I sina fotoböcker har Kjell Törmä inspirerats av familjealbumets upplägg och jobbat utifrån en strikt kronologi. För att knyta bilderna till samtiden har han i bildtexterna använt världshändelser, exempelvis askmolnet över Island, som tidsmarkörer. Det faktum att Kjell Törmä har blivit känd som ”stadsflyttfotografen” underlättar arbetet. Han behöver sällan förklara vem han är och varför han fotograferar. Men hur hittar han egentligen motiven, människorna och de betydelsebärande ögonblicken?

– Jag promenerar mycket i staden. Dessutom lägger jag lappar i brevlådor för att få tillgång till människor i deras hemmiljö. Sen får jag också en hel del tips på personer eller skeenden som jag bör fotografera, säger han.

Medier från hela världen har besökt Kiruna för att rapportera om den unika situationen. Men förutom en ny järnvägssträckning och ett nytt elförsörjningssystem har konsekvenserna av stadsomvandlingen hittills inte varit så synliga för den breda massan. Men snart kommer det att bli ändring. Kjell Törmä parkerar sin vinröda Mitsubishi utanför de sjangserade funkishusen i kvarteret Ullspiran på Bolagsområdet närmast LKAB:s gruva. Namntavlorna i trappuppgångarna talar sitt tydliga språk. Här bor bara enstaka studenter och ”fly in fly out:are” på korttidskontrakt. Hyreshusen i Ullspiran kommer att börja tömmas redan i år för rivning 2014. Resten av de cirka 350 bostäderna i den ”mobila oasen” Gruvstadsparken kommer att jämnas med marken senast 2018.

– Det känns bra att jag har varit med på banan från början. På så sätt blir det inte bara bilder på rivna hus. Jag har fått möjligheten att fånga människorna som levt sina liv i dem också, säger han.

Kjell Törmä bär på ett starkt engagemang för sin hemstad. Han har också en tydlig folkbildarambition. Förutom jobbet som frilansande fotograf och journalist är han medlem i en förening som sedan 2011 driver en framgångsrik bokhandel i Kiruna. Som om inte det vore nog var han med och bildade tidningsföreningen som 1991 grundade månadsmagasinet Kirunatidningen – en publikation som Kjell Törmä idag är chefredaktör och ansvarig utgivare för.

– Jag är förmodligen Sveriges sämst betalda tidningschef, säger han och ler.

Mörkret har lagt sig över Kiruna. I underjorden borrar sig LKAB:s maskiner närmare staden, millimeter för millimeter. Vi tar farväl av Kjell Törmä som måste skynda hem och knyta slipsen inför kvällens begivenhet: 100-årsfirandet för Gustaf Wickmans berömda träkyrka. Jubileet avslutas med en efterföljande fest på Bolagshotellet där ”en massa LKAB-toppar och andra celebra gäster” kommer att delta. En given händelse att dokumentera för den tredje boken i Kirunaserien med beräknad utgivning i december 2015?

– Nja, jag är bjuden som privatperson så det är nog inte läge att ta med kameran. Men, äh, jag tar nog med lillkameran i fickan i alla fall, säger Kjell Törmä.

Text: Johan Joelsson

Bilder: Jonatan Jacobson

 

Törmä2

 

Törmä4

 

Törmä6                Törmä5

 

Törmä3

 

Törmä7

 

Törmä8