Lenin i Vittsjö

Lenin1

 

En 3,7 meter hög Leninstaty blickar ut över träföretaget Wiwood i skånska Vittsjö. Att ha goda affärskontakter i Ryssland lönar sig, konstaterar styrelseordförande Calevi Hämäläinen som länge varit intresserad av rysk kultur och propagandakonst.

Nyligen kom en oanmäld rysk trailer till Wiwood. På följesedeln stod det att lastbilen innehöll 15 ton plywood. Det gjorde den. Men på släpet fanns också en drygt fyra ton tung Leninstaty. Betongkolossen var en gåva från en rysk och en lettisk leverantör som ville tacka Calevi Hämäläinen för 15 års framgångsrikt samarbete.

– Affärer i de ryska regionerna bygger mycket på personliga kontakter och relationer. De håller noggrant reda på födelsedagar, jubileum och namnsdagar. Leverantörerna föreslog skämtsamt att jag skulle ställa Lenin på Vittsjö torg, säger Calevi Hämäläinen och ler.

Wiwood är specialiserat på import, distribution och förädling av träskivor. Företaget gör affärer med flera aktörer i forna Sovjetunionen. Calevi Hämäläinen blev genom sina resor i Ryssland intresserad av landets konst och kultur. Vid ett tillfälle berättade han för sin ryske och sin lettiske kollega att han var imponerad av propagandakonsten och särskilt statyerna. Leverantörerna tog honom på orden.

Wiwoods nya maskot stod tidigare på torget i den lettiska staden Alzpute. Den behandlades inte alltid så ömt av folket.

– När invånarna firade revolutionens dag så hängde de en stor säck på fingret. I den stoppade de alla urdruckna vodkaflaskor. Till slut bröts fingret, säger Calevi Hämäläinen.

Nu ska Lenin plåstras om och restaureras. Calevi Hämäläinen tänker måla honom i en ljusgrå nyans. Var den rakryggade diktatorn sedan ska stå är inte riktigt klart. För tillfället agerar han P-Lisa på Wiwoods personalparkering.

Får Lenin en plats på torget i Vittsjö som leverantörerna föreslog?

– Där om tvistar de lärde. Man kan säga att statyn både är populär och mindre populär. Det finns folk som inte kan sätta humorns stämpel på det här. Men oavsett vad folk tycker så menar jag att Lenin ska få en plats. Kanske i någon björkdunge här vid företaget. Förslagsvis med en skylt i handen. Texten ”skivor till folket” bör ju passa utmärkt, säger Calevi Hämäläinen.

Text: Johan Joelsson

Bilder: Jonatan Jacobson

 

Lenin2

 

Lenin3                Lenin4