Masdar City

Masdar Institute1

 

I Förenade Arabemiraten har bygget av den koldioxidfria staden Masdar City inletts. Nyligen öppnade dess kunskapsnav – ett spetsuniversitet inriktat på forskning kring miljöteknik och förnyelsebar energi. Där studerar Arttu Tuomiranta från Kurikka.

Efter att ha fyllt upp hyrbilens tank med bensin för 30 eurocent litern tar vi sikte på Abu Dhabi. Trafiken på den sjufiliga motorvägen är intensiv, nästan våldsam. Den skarpa decembersolen bländar och lukten från medtrafikanternas avgaser letar sig in i vår air condition-svala kupé. Vi stannar på en vidsträckt asfaltsparkering med utsikt över en sex kvadratkilometer stor sandöken. Det är här Masdar City håller på att byggas. Staden, som beräknas stå klar 2025, ska bli världens mest miljövänliga med nollutsläpp av koldioxid och avfall. Bensinbilar kommer att vara helt bannlysta och stadens elektricitet ska hämtas från förnyelsebara energikällor, så som sol- och vindkraft. Att Förenade Arabemiraten storsatsar på alternativa energikällor har sina förklaringar. Det svarta guldet sinar. Och om några decennier kan oljan vara ett minne blott. Det är här som det nybyggda universitet Masdar Institute of Science and Technology kommer in i bilden. Skolan är världens första tekniska universitet helt inriktat på forskning och utbildning inom området förnyelsebar energi. I år antogs nästan 100 toppstudenter från 25 länder. En av dem är 24-årige Arttu Tuomiranta från Kurikka.

– De senaste årtiondena har den förnyelsebara energin tagit fenomenala steg framåt och blivit ett realistiskt alternativ till fossila bränslen. Utvecklingen har fascinerat mig ända sedan jag började min grundutbildning, säger han.

2009 tog Arttu Tuomiranta en examen i produktionsteknik vid Aalto-universitetets tekniska högskola. Men eftersom han ville specialisera sig på miljövänlig energiteknik – något som inte riktigt var möjligt vid Aalto – började han se sig om efter utbildningar vid utländska universitet. Efter ett tips från en tidigare chef fick han upp ögonen för det emiratiska universitetet. Förra våren ansökte han till Masdar Institute och kom in. I höstas lämnade han ett grått Finland för ett soldränkt och 40-gradigt Abu Dhabi.

– Jag upplevde inga kulturkrockar och hade inte några problem att acklimatisera mig till det lokala studielivet. Bortsett från hettan så skiljer sig mitt liv utanför skolan inte så mycket jämfört med tidigare, säger han.

I det tvååriga masterprogrammet Engineering Systems and Management som Arttu Tuomiranta läser ingår främst studier inom strategi, verksamhet och systemtänkande. Det som gör utbildningen speciell är att alla ämnen studeras med inriktning på förnyelsebar energi och hållbar utveckling.

– Kvaliteten är bra. Vår roll som försökskaniner i det gigantiska experimentet Masdar City är en riktig utbildningsmässig upplevelse, säger han.

Som alla studenter har Arttu Tuomiranta fått ett tvåårigt stipendium. Och inte nog med det. I sin uppsats ska han studera indiska innovationssystem inom området solenergi. Ett uppdrag som kräver resurser för fältarbete och intervjuer.

– Det hade varit mycket svårt att få finansiering för ett liknande projekt på den nivån vid ett finskt eller europeiskt universitet, säger han.

Arttu Tuomiranta och hans studievänner på Masdar Institute får inte bara tillgång till undervisning i världsklass. De lever och verkar i en gigantisk experimentplats för miljöteknik. Studenterna färdas i förarlösa elbilar, Personal Rapid Transit – som är ryggraden i skolans transportsystem. Varje dag passerar eleverna ett spektakulärt vindtorn som omvandlar vindkraft till elektricitet. Sina böcker lånar de på det futuristiska biblioteket helt klätt med solpaneler.

Trots att universitetet är nystartat har redan flera revolutionerande forskningsprojekt kommit igång. I samarbete med Boeing, Etihad Airways och Honeywell håller Masdar Institute på att studera och utveckla ett biobränsle för flygplan genom experiment med havssparris.

– Emiraterna menar verkligen allvar när det kommer till att skapa ett nav för hållbar energi och ren teknik här i Abu Dhabi, säger Arttu Tuomiranta.

Framtiden då? Arttu Tuomiranta har bestämt sig. När han tagit sin examen vid Masdar Institute tänker han specialisera sig ytterligare inom området miljövänlig energiteknik.

– Jag hoppas att vår tidsålder kommer att gå till historien som den hållbara energirevolutionen. Jag har ett starkt begär att få dra mitt strå till stacken. För ingenjörer kan också vara idealister, säger han.

Text: Johan Joelsson

Bilder: Jonatan Jacobson

 

Masdar Institute2

 

Masdar Institute6

 

Masdar Institute3

 

Masdar Institute4                Masdar Institute5

 

Masdar Institute7

 

Masdar Institute8

 

Masdar Institute9

 

Masdar Institute10

 

Masdar Institute11

 

Masdar Institute12