Meteoritknivar

meteoritsmide1

 

Hans alster har sitt ursprung i yttre rymden. Följ med till Magnus Jönssons smedja där exklusiva meteoritknivar ser dagens ljus.

I den dunkla smedjan i blekingska Pukavik sprider sig värmen från en koleldad ässja. På en arbetsbänk ligger två kluvna meteoritbitar vars särpräglade mönster glittrar hemlighetsfullt. Svettpärlor framträder på Magnus Jönssons panna när han placerar den glödande biten på städet och börjar bearbeta den med rytmiska hammarslag.

– Det känns som smidet finns i blodet. Min mormors morfar var smed och härstammar från vallonerna som kom till Sverige med mycket kunskap om järnframställning, säger han.

Sedan Magnus Jönsson började smida för 15 år sedan har han främst inriktat sig på mönstervällda knivblad i olika stålsorter. Av en slump fick han 2008 upp ögonen för det uråldriga meteoritsmidet. Han bestämde sig för att försöka.

– Att jobba med meteoriter är svårt! Det går heller inte att läsa så mycket om tekniken så jag har fått prova mig fram. Efter mycket tid och några dyra misslyckanden har jag nu hittat en teknik som passar mig, säger han.

Förr i tiden kallades meteoritjärn för ”himmelsmetall” och var fram till 1800-talets slut det bästa smidesmaterialet. Men idag är tekniken i princip bortglömd. Sedan Magnus Jönsson började arbeta med meteoriter har han hunnit utveckla en stark förkärlek till det fantasieggande materialet.

– Meteoriter är delar av exploderade himlakroppar som slungats omkring i universum i miljarder år innan de landat här på jorden. Det är hisnande att kunna skapa något av dem.

Det är bara någon procent av meteoriterna som slagit ned på jorden som är järnmeteoriter och lämpar sig för smide. Råvaran som Blekingesmeden arbetar med kommer från ett nedslag som skedde för omkring 500 000 år sedan i närheten av Muonionalusta, norr om Pajala.

– Priset styrs av tillgång och efterfrågan och är av förståeliga skäl högt. Innan järnframställningen kom igång var järnmeteorit till och med dyrare än guld, säger han.

Magnus Jönsson är lite förtegen kring den tidskrävande hantverksproceduren. Men genom att välla samman meteoritjärn med kolstål, som ger bladet armering, får han fram en mycket stark legering. Knivbladet får dessutom det oregelbundna och karaktäristiska meteoritmönstret som är omöjligt att skapa på något annat sätt. Även om knivarna främst är dyra samlarobjekt för kunder på den internationella marknaden har Magnus Jönsson satt en ära i att de också ska kunna användas som högkvalitativa bruksföremål i skog och mark.

Text: Johan Joelsson

Bilder: Jonatan Jacobson

 

meteoritsmide2

 

meteoritsmide3

 

meteoritsmide4                meteoritsmide5

 

meteoritsmide6

 

meteoritsmide9                meteoritsmide8

 

meteoritsmide10